081 - Право

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 217
  • Item
    Правові механізми захисту прав неповнолітніх у провадженні у справах про адміністративні правопорушення. Legal mechanisms for the protection of the rights of minors in proceedings on administrative offenses
    (2024-05) Дубіна Олег Миколайович; Dubina Oleh
    Дисертацію присвячено правовим механізмам захисту прав неповнолітніх у провадженні у справах про адміністративні правопорушення: визначено специфіку застосування адміністративної правосуб’єктності неповнолітніх, схарактеризовано місце владних установ у процесі забезпечення прав неповнолітніх; досліджено принципи захисту прав неповнолітніх, яких притягують до відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень; розглянуто стан захисту прав неповнолітнього під час застосування заходів адміністративної відповідальності, винесення постанов про накладення адміністративних стягнень і звільнення неповнолітніх від відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень. Виокремлено періоди формування нормативно-правової бази з питань захисту прав неповнолітніх у провадженні у справах про адміністративні правопорушення.
  • Item
    Тактика проведення слідчих (розшукових) дій за участю неповнолітніх потерпілих із вадами психофізичного розвитку. Tactics of conducting investigative (research) actions with the participation of minor victims with disabilities of psychophysical development.
    (2024-05) Суворова Анастасія Олексіївна; Suvorova Anastasiia
    У дисертації сформовано теоретичні засади та практичні рекомендації щодо тактики проведення слідчих (розшукових) дій за участю неповнолітніх потерпілих із вадами психофізичного розвитку. Схарактеризовано стан наукових досліджень щодо тактики проведення слідчих (розшукових) дій за участю неповнолітніх потерпілих із вадами психофізичного розвитку. Увагу зосереджено на наукових працях з питань криміналістичної тактики, тактики проведення слідчих (розшукових) дій, правового статусу цієї категорії осіб під час кримінального провадження, а також наукових публікаціях, присвячених особливостям проведення слідчих (розшукових) дій з неповнолітніми потерпілими з вадами психофізичного розвитку.
  • Item
    Розслідування легалізації (відмивання) майна, одержаного службовою особою у вигляді неправомірної вигоди. Investigation of legalization (laundering) of property received by an official in the form of illegal gain.
    (2024-05) Пісний Віталій Ігорович; Pisnyi Vitalii
    У дисертації розроблено теоретичні положення та практичні рекомендації щодо розслідування легалізації (відмивання) майна, одержаного службовою особою у вигляді неправомірної вигоди. Аргументовано, що, формуючи основи розслідування легалізації (відмивання) майна, одержаного службовою особою у вигляді неправомірної вигоди, слід керуватися фундаментальними напрацюваннями криміналістів, а також використовувати праці з інших галузей правничих знань, таких як кримінальне право, кримінологія, міжнародне право тощо. Доведено, що легалізацію (відмивання) майна, одержаного службовою особою у вигляді неправомірної вигоди, слід розглядати саме як технологію злочинного збагачення. З’ясовано, що особливості розслідування технології злочинного збагачення розглянуто в працях А. Ф. Волобуєва, В. А. Журавля, В. В. Лисенка, О. В. Пчеліної, В. Ю. Шепітька та ін. Правові засади діяльності уповноважених суб’єктів щодо розслідування легалізації (відмивання) майна, одержаного службовою особою у вигляді неправомірної вигоди, розглянуто відповідно до трирівневої системи нормативно-правових актів: нормотворчість міжнародного співтовариства, регіонального (європейського) і національного рівнів.
  • Item
    Правовий статус професійних спілок працівників правоохоронних органів. Legal status of professional unions of law enforcement officers.
    (2024-05) Полховська Надія Миколаївна; Polkhovska Nadiia
    У дисертації на основі сучасних наукових розробок комплексно визначено сутність і розкрито особливості правового статусу професійних спілок працівників правоохоронних органів, що дало змогу запропонувати науково обґрунтовану позицію щодо поняття та елементів правового статусу професійних спілок працівників правоохоронних органів, а також розробити пропозиції та рекомендації у частині вдосконалення чинного законодавства з урахуванням міжнародно-правових стандартів організації та діяльності суб’єктів трудового права. Вибір теми дослідження обумовлено її актуальністю для науки трудового права та правозастосовної практики. Попри значну кількість наукових праць, присвячених проблемним питанням забезпечення діяльності професійних спілок працівників правоохоронних органів, та окреслення ефективних напрямів удосконалення їх правового статусу, на системному рівні аналізу та узагальнення досліджувані питання потребують поглибленого вивчення з урахуванням сучасних викликів і загроз.
  • Item
    Запобігання кримінальним правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Prevention of criminal offenses related to corruption.
    (2024-05) Никифоренко Наталя Андріївна; Nykyforenko Natalia
    Дисертація є комплексним кримінально-правовим і кримінологічним дослідженням, у якому сформульовано теоретичні та прикладні засади запобігання кримінальним правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Сучасний стан доктринального опрацювання проблем запобігання кримінальним правопорушенням, пов’язаним з корупцією, визнано таким, що не відповідає потребам практики діяльності відповідних суб’єктів запобігання та протидії цим деліктам. Це негативно позначається на стані протидії корупції в державі. Встановлено, що злочини, передбачені ст. 366-2 та 366-3 Кримінального кодексу України, слушно віднесено до кримінальних правопорушень, пов’язаних із корупцією, а не кримінально караних корупційних деліктів, оскільки вони призначені, зокрема, для виявлення ознак корупції чи спроб її приховування.
  • Item
    Цивільне судочинство у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави. Civil procedure in cases of recognition of unexplained assets and their forfeiture to the state.
    (2024-04) Вороніжський Ярослав Володимирович; Voronizhskyi Yaroslav
    Дослідження присвячено актуальним науковим і практичним проблемам функціонування інституту цивільної конфіскації в Україні. Вибір теми дослідження обумовлено її актуальністю для науки цивільного процесу та правозастосовної практики. Попри значну кількість наукових праць, присвячених питанням сторін, третіх осіб, інших учасників цивільних справ, відкриттю провадження, підготовчому провадженню та розгляду справ по суті, а також стандартам доказуванню і динамічному тягарю доказування в цивільному процесі, досі залишаються недослідженими та невирішеними зазначені інститути в межах справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.
  • Item
    Запобігання насильницьким злочинам, що вчиняються маргінальними групами в Україні.
    (2024-04) Чекан Наталія Володимирівна; Chekan Nataliia
    Дисертація є одним із перших комплексних монографічних досліджень, в якому реалізовано праксеологічний підхід до формування кримінологічних засад запобігання насильницьким злочинам, що вчиняються маргінальними групами з визначенням шляхів розв’язання низки фундаментальних і прикладних проблем в діяльності органів поліції та громадськості. Проведена періодизація кримінологічних досліджень проблем маргінальності та маргіналізації населення в Україні з розподілом на такі етапи: початковий – дослідження маргіналізаційних процесів населення як культурного явища, вивчення феномену особи-маргінала, основа вивчення – культурний конфлікт (кінець ХІХ – поч. ХХ ст.); проміжний – розвиток ідеї маргінальності в контексті переміщення громадян з однієї соціальної групи в іншу, практичні дослідження у роботах представників урбан-соціології американської та західноєвропейської кримінологічних наукових шкіл (1920 р – 1991 р); сучасний – надання кримінологічної характеристики маргінальності в Україні, дослідження особи-маргінала, встановлення причин та умов маргіналізації населення (1991 р. – по т.ч.).
  • Item
    Розслідування завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності. Investigation of known false reports about threats to citizens' safety, destruction or damage to property.
    (2024-04) Леоненко Андрій Анатолійович; Leonenko Andrii
    Дисертацію присвячено дослідженню особливостей розслідування завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності в сучасних умовах і шляхів підвищення його ефективності. Наголошено, що вчинені в період воєнного стану завідомо неправдиві повідомлення не лише додають напруженості в суспільному житті країни, порушують нормальне функціонування підприємств, установ, організацій, транспортних комунікацій, а й завдають шкоди військовій інфраструктурі та логістиці, наражають на небезпеку життя та здоров’я працівників правоохоронних органів, спеціальних комунальних служб, які, реагуючи на такі повідомлення та виїжджаючи на місця події, можуть зазнати спланованого артилерійського чи ракетного удару, що спричиняє людські втрати.
  • Item
    Криміналістична методика розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним фінансуванням галузі охорони здоров’я в умовах пандемії. Criminalistics methodology for investigating criminal offences related to public funding of the healthcare sector in a pandemic.
    (2024) Харкевич Юрій Іванович; Kharkevych Yurii
    У дисертації на монографічному рівні досліджено концептуальні положення криміналістичної методики розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним фінансуванням галузі охорони здоров’я в умовах пандемії, сформовано теоретичні положення та надано практичні рекомендації. Проаналізовано сучасний стан, теоретичну розробленість проблеми розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним фінансуванням галузі охорони здоров’я в умовах пандемії. Визначено особливості предмета й обстановки вчинення зазначених кримінальних правопорушень; схарактеризовано особу правопорушника; актуалізовано типові способи вчинення зазначених кримінальних правопорушень і типову слідову картину як елементи криміналістичної характеристики. З’ясовано особливості відкриття кримінального провадження та обставини, що підлягають встановленню; окреслено типові слідчі ситуації та версії щодо встановлення осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення. Висвітлено особливості проведення обшуку, огляду, допиту за цією категорією кримінальних проваджень. Сформульовано пропозиції щодо проведення негласних слідчих (розшукових) дій для встановлення обставин події правопорушення; окреслено можливості використання спеціальних знань під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із державним фінансуванням галузі охорони здоров’я в умовах пандемії.
  • Item
    Використання спеціальних знань під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Use of special knowledge during the investigation of appropriation, waste of property or possession of it by abuse of official position.
    (2024) Семенюк Оксана Анатоліївна; Semeniuk Oksana
    У дисертаційному дослідженні на монографічному рівні розроблено наукові засади та криміналістичні методичні рекомендації щодо використання спеціальних знань під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Здійснено узагальнення наукових досліджень з питань використання спеціальних знань під час розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, виокремлено групи наукових пошуків, що сформовані відповідно до етапності дослідницьких розвідок учених. Встановлено, що в Україні з 1991 року відповідну тематику висвітлювали в загальних питаннях методики розслідування розкрадань, окремо – розслідування привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; під час розслідування розкрадань у таких сферах господарювання та видах фінансово-економічної діяльності як паливно- енергетичний комплекс; вугільна промисловість; лісове господарство; у сфері житлово-комунального господарства; у банківській системі. The dissertation study at the monographic level developed scientific principles and forensic methodical recommendations for the use of special knowledge during the investigation of embezzlement, embezzlement of property or taking possession of it by abuse of official position.
  • Item
    Формування органів публічної влади міст в Україні та країнах Європейського Союзу: порівняльно-правове дослідження. The formation of local authorities in Ukrainian cities and the cities of EU countries: comparative legal research.
    (2024) Радомська Дарина Ігорівна; Radomska Daryna
    Дисертація є комплексним науковим дослідженням теоретичних аспектів і практичної реалізації формування органів публічної влади міст в Україні та країнах ЄС, розкритті специфіки її забезпечення в законотворчій та правозастосовній діяльності й відпрацювання на цій основі висновків, узагальнень, пропозицій і рекомендацій в частині перспектив щодо розвитку формування міських органів публічної влади. The dissertation is a comprehensive scientific study of the theoretical aspects and practical implementation of the formation of public authorities of citie s in Ukraine and the EU countries, the disclosure of the specifics of its provision in law making and law enforcement activities, and the elaboration of conclusions, generalizations, proposals and recommendations on this basis in terms of prospects for the development of the formation of urban public authorities.
  • Item
    Треті особи в цивільному процесі України. Third parties in the civil process of Ukraine.
    (2024) Божко Микола Володимирович; Bozhko Mykola
    Дисертація є комплексним науковим дослідженням інституту третіх осіб у цивільному процесі України. Визначено загальнотеоретичні та методологічні засади дослідження інституту третіх осіб у цивільному процесі України. Встановлено стан наукової розробки та охарактеризовано методологію дослідження інституту третіх осіб у цивільному процесі України. Простежено еволюцію правового регулювання інституту третіх осіб у цивільному процесі України. Досліджено інститут третіх осіб у цивільному процесуальному законодавстві інших держав. The dissertation is a comprehensive scientific study of the institute of third parties in the civil process of Ukraine. The general theoretical and methodological principles of the study of the institute of third parties in the civil process of Ukraine are defined. The state of scientific development has been established and the research methodology of the institute of third parties in the civil process of Ukraine has been characterized. The evolution of the legal regulation of the institution of third parties in the civil process of Ukraine is traced. The institution of third parties in the civil procedural legislation of other states has been studied.
  • Item
    Запобігання корисливим насильницьким злочинам, що вчиняються дітьми в Україні
    (2024) Стецька Христина Степанівна; Stetska Khrystyna
    Дисертація є одним із перших в Україні комплексним монографічним дослідженням теоретичних і практичних проблем запобігання корисливим насильницьким злочинам, що вчиняються дітьми в Україні в умовах дій кримінального, кримінального процесуального законодавства та правоохоронної практики щодо мінімізації репресивних заходів, впровадження новітніх кримінологічних технологій виховання. Автором запропоновано поняття корисливих насильницьких злочинів, що вчиняються дітьми як суспільно-небезпечне, відносно масове, протиправне, корисливо-вмотивоване кримінально-каране діяння з використанням насильницької форми його реалізації, що вчиняється спеціальним суб’єктом – особою до 18 років.
  • Item
    Запобігання легалізації (відмиванню) майна, одержаного злочинним шляхом в Україні.
    (2024) Кундельська Ірина Сергіївна; Kundelska Iryna
    Дисертація присвячена розробленню та удосконаленню теоретичних і практичних засад запобігання легалізації (відмиванню) майна, одержаного злочинним шляхом в Україні, кримінологічної характеристики правопорушників, визначенні та розкритті його детермінант. За результатами дослідження стану кримінального, кримінального процесуального законодавства та правоохоронної діяльності, отриманих емпіричних даних, обґрунтовано низку нових концептуальних положень, наукових, законодавчих, організаційно-правових, практичнозастосовчих рекомендацій та висновків, які мають вагоме значення не лише для науки, а й для діяльності правоохоронних органів та інших суб’єктів запобігання легалізації (відмиванню) майна, одержаного злочинним шляхом в Україні.
  • Item
    Адміністративно-правовий статус Ради національної безпеки і оборони України.
    (2024) Дашковська Анастасія Володимирівна; Dashkovska Anastasiia
    У дисертації досліджено адміністративно-правовий статус Ради національної безпеки і оборони України як систему закріплених у законодавстві ознак, що визначають її роль, місце та призначення в системі публічного адміністрування, вказують на їх відмінність від інших державних органів та порядок взаємодії з ними. З-поміж елементів такого статусу виокремлено: мету утворення цього органу й діяльності; його завдання та повноваження; сукупність прав і обов’язків; юридичну відповідальність органу та його посадових і службових осіб; особливості внутрішньо-організаційної структури та взаємодії з іншими суб’єктами владних повноважень. The dissertation examines the administrative and legal status of the National Security and Defense Council of Ukraine as a system of features established in legislation that determine its role, place and purpose in the system of public administration, indicate their difference from other state bodies and the order of interaction with them, to the elements of such a status included: the purpose of creation and activity, tasks, functions, rights, duties, responsibilities, peculiarities of the organizational structure and relationships.
  • Item
    Виявлення та розслідування злочинів економічної спрямованості, вчинених із використанням кіберпростору. Detection and investigation of economic crimes committed using cyberspace.
    (2024-02-01) Куліуш В'ячеслав Миколайович; Kuliush Viacheslav
    Дисертація є монографічним дослідженням, у якому на підставі аналізу матеріалів практики й теоретичних положень розроблено засади комплексної методики виявлення та розслідування злочинів економічної спрямованості, вчинених із використанням кіберпростору. Дослідження побудоване на основі висновків і положень, що ґрунтуються на сучасних розробках у галузі філософії, криміналістики, кримінального права, кримінального процесуального права, теорії оперативно-розшукової діяльності, соціології. The dissertation is a monographic study in which, based on the analysis of practice materials and theoretical provisions, the foundations of a complex methodology for the detection and investigation of economic crimes committed using cyberspace have been developed. The study is built on the basis of conclusions and provisions substantiated by modern developments in the field of philosophy, criminology, criminal law, criminal procedural law, the theory of operative and investigative activity, sociology.
  • Item
    Кримінологічна характеристика та запобігання розбоям підрозділами Національної поліції України. Criminological characteristics and prevention of robberies by units of the National Police of Ukraine.
    (2024-02-01) Басараб Наталія Володимирівна; Basarab Nataliia
    Дисертація є одним з перших в Україні комплексним монографічним дослідженням у якому на підставі аналізу теоретичних та праксеологічних джерел, сучасного стану кримінального, кримінального процесуального законодавства та правоохоронної діяльності, отриманих емпіричних даних надано кримінологічну характеристику і розроблено систему заходів запобігання розбоям підрозділами Національної поліції України. У роботі обґрунтовано низку нових концептуальних положень, висновків і рекомендацій. The dissertation is one of the first comprehensive monographic studies in Ukraine, in which, based on the analysis of theoretical and praxeological sources, the current state of criminal, criminal procedural legislation and law enforcement activities, the received empirical data, a criminological characteristic is provided and a system of measures to prevent robberies by units of the National Police of Ukraine is developed. The work substantiates a number of new conceptual provisions, conclusions and recommendations.
  • Item
    Адміністративно-правові засади регуляторної діяльності Національного банку України. Administrative and legal principles of regulatory activity of the National Bank of Ukraine.
    (2024-01-31) Гудкова Ганна Сергіївна; Hudkova Hanna
    Дисертацію присвячено комплексному дослідженню адміністративно-правових засад забезпечення регуляторної діяльності Національного банку України. Висвітлено особливості ринку фінансових послуг як об’єкта адміністративно-правового регулювання, яким є фінансова діяльність як сукупність фінансових відносин, що виникають між учасниками договірних відносин з приводу залучення заощаджень в активний господарський оборот з метою забезпечення приватних і національних соціально-економічних інтересів: зростання валового внутрішнього продукту, підвищення доходів населення, запобігання ризикам тощо. The dissertation is devoted to a comprehensive study of the administrative and legal foundations for ensuring the regulatory activities of the National Bank of Ukraine.
  • Item
    Адміністративно-правові засади взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю. Administrative and legal principles of interaction of subjects of security activities with law enforcement agencies and the public
    (2023-12-27) Щоткевич Остап Євгенійович; Shchotkevych Ostap
    У дисертації визначено напрями взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; розглянуто особливості адміністративно-правового статусу суб’єктів охоронної діяльності, правоохоронних органів та громадськості як сторін взаємодії; розкрито генезис розвитку та сучасний стан адміністративно-правового забезпечення взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; визначено форми взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; охарактеризовано правові форми взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; виокремлено неправові форми взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; проаналізовано основні принципи організації взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю; розглянуто сучасні підходи до делегування повноважень суб’єктів охоронної діяльності іншим правоохоронним органам та громадськості; визначено основні напрями оптимізації та підвищення ефективності організації взаємодії суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю у сучасних умовах.
  • Item
    Адміністративно-правовий статус поліції у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Administrative and legal status of the police in cases of administrative offenses in the field of ensuring road traffic safety.
    (2023-12-27) Яцишин Володимир Миколайович; Yatsyshyn Volodymyr
    У дисертації охарактеризовано категорію забезпечення безпеки дорожнього руху як об’єкта адміністративно-правового дослідження; з’ясувано місце органів Національної поліції України як суб’єкта забезпечення безпеки дорожнього руху; виокремлено елементи адміністративно-правового статусу поліції у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху; розглянуто особливості документування адміністративних правопорушень поліцейськими у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху; визначено специфіку оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі; окреслено підвідомчість органам поліції справ про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху; вивчено зарубіжний досвід діяльності органів поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та можливості його використання в Україні; визначено перспективи вдосконалення національного законодавства, що регламентує діяльність поліції у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху