Browsing by Author "HORODETSKA, Tetiana Borysivna"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ ПІДПРИЄМСТВАМИ ЗА УМОВ ТУРБУЛЕНТНОСТІ. MECHANISM OF IMPLEMENTATION OF INNOVATIVE PRACTICES BY ENTERPRISES UNDER TURBULENCE CONDITIONS(2021) ГОРОДЕЦЬКА, Тетяна Борисівна; HORODETSKA, Tetiana Borysivna; ІВАСЮК, Інга Олексіївна; IVASIUK, Inha Oleksiivna; БОРОДІН, Вадим Андрійович; BORODIN, Vadym AndriiovychМетою дослідження є аналіз шляхів підвищення інноваційної діяльності та обґрунтування методичних і практичних аспектів стосовно створення ефективної системи управління інноваційною діяльністю підприємств харчової промисловості. За результатами дослідження було зазначено, система управління інноваційною діяльністю харчових підприємств потребує вдосконалення відповідно до сучасних умов. Синтез важелів, методів, законодавства й інформаційної бази має створити ефективний механізм управління інноваційною діяльністю підприємств харчової промисловості й допоможе українським виробникам харчових продуктів зайняти гідне місце на світовому ринку. The purpose of the paper is to analyze ways to increase innovation and substantiate the methodological and practical aspects of creating an effective management system for innovation in the food industry. According to the results of the study, it was noted that the management system of innovative activities of food companies needs to be improved in accordance with modern conditions. The synthesis of levers, methods, legislation and information base should create an effective mechanism for managing the innovation activities of the food industry and help Ukrainian food producers to take a worthy place in the world market. The main materials used in the study were statistical data of the State Statistics Committee of Ukraine and the Odesa Regional Department of Statistics; data of the Ministry of Economy of Ukraine, the Department of Food Industry, laws and regulations on investment management; data of domestic and foreign periodicals. Methods used in statistical data processing – method of analysis and synthesis, media content – methods of comparison and grouping. In this context, the emphasis is on the problems and prospects of food enterprises, in particular on innovation processes (IP), which should ensure cost-effective use of innovations in the form of new technologies, products or services, organizational, technical and socio-economic solutions of production, financial, commercial, administrative or other nature. Thus, the problem of improving the management of innovation processes in domestic enterprises is of fundamental importance, its solution will facilitate the transition to the creation and use of higher technology, and thus accelerate economic growth of the national economy and build a modern innovation and investment model of society. This process involves qualitative transformations of government institutions, structural restructuring of the economy in various areas of management, the introduction of new approaches in the management of the food industry, which continues to be the dominant sector of the country.Item ІННОВАЦІЙНЕ ОНОВЛЕННЯ ТРАНСПОРТНО-ЕКСПЕДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. INNOVATIVE MARKETING IN THE STRATEGIC MANAGEMENT OF AN INDUSTRIAL ENTERPRISE(2020) ГОРОДЕЦЬКА, Тетяна Борисівна; HORODETSKA, Tetiana Borysivna; ІВАЩЕНКО, Алла Григорівна; IVASHCHENKO, Alla HryhorivnaУ статті запропоновано методичний підхід, який визначає економічну результативність оптимізаційної процедури. Вона виражається через транспортний виграш – потенційне зменшення маршруту перевезення продукції в порівнянні з початковою схемою транспортування. Запропоновано структурно-логічну схему процесу вибору ресурсозберігаючої технології в організації перевезень вантажів дрібними партіями у міському сполученні для м’ясопереробного підприємства. Такий механізм забезпечить виконання ключових правил логістики та сприятиме у подальшому нарощуванню власного автотранспортного парку. The article proposes a methodical approach that determines the economic efficiency of the optimization procedure. It is expressed through transport gain - a potential reduction in the route of transportation of products compared to the initial transport scheme. The main task of logistics solutions in the freight forwarding system is to ensure the efficiency and flexibility of the vehicle management system. At the same time, the interaction of management bodies from the beginning of creation of the goods to the moment of unloading to its customer must be established. In order to achieve the goal of transport logistics - to fulfill deliveries on the specified conditions in the appropriate quantity, quality and within the stated time, it is necessary to dwell on the issues of operational management of transport and logistics activities. In the course of scientific research it was determined that in modern conditions the productivity of the production enterprise is largely influenced by transport costs. Therefore, there is a need to optimize traffic flows. The structural-logical scheme of the process of choosing the resource-saving technology for the organization of cargo transportation in small lots in the city connection for the meat processing enterprise is proposed. Such a mechanism will ensure compliance with the key rules of logistics and further enhance its own fleet of vehicles.