Теоретичні та методологічні проблеми юридичної психології

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • Item
    Особистість як категорія юридичної психології.Personality as a Category of Legal Psychology
    (2015) Медведєв, Володимир Степанович; Левенець, Олена Анатоліївна
    Розглянуто категорію особистості як ключову в юридичній психології. Проаналізовано її змістове наповнення, визначено особливості застосування цього поняття в юридико-психологічній літературі. Досліджено роль особистості у специфічних видах діяльності, урегульованих правом.
  • Item
    Становлення ідеї психологічного забезпечення професійної діяльності фахівців у історичному аспекті.The Historical Aspects of Experts’ Professional Activity Psychological Support
    (2015) Сахнік, Олена Володимирівна
    Висвітлено основні історичні етапи становлення ідеї психологічного забезпечення професійної діяльності фахівців. Наведено позиції видатних науковців минулого та сучасності, на яких ґрунтуються перспективи її подальшого розвитку.
  • Item
    Моральне формування особистості як елемент взаємодії права та моралі.Moral Formation of a Person as an Element of Interaction Law and Morality
    (2015) Сердюк, Іван Вікторович
    Розглянуто одну з найбільш актуальних проблем філософії права – взаємодію права й моралі як ціннісних регуляторів соціалізації особистості. Доведено, що моральна й правова свідомість не суперечать одна одній, а тісно взаємодіють у процесі соціально-нормативної регуляції, унаслідок чого право набуває морального підґрунтя. З’ясовано, що взаємопроникнення моральних і правових норм, переплетення моральних і правових відносин зумовлюють засвоєння норм права та моралі в органічній єдності.
  • Item
    Проблема методологічних принципів психології.The Problem of Methodological Principles in Psychology
    (2015) Хохліна, Олена Петрівна
    Проаналізовано зміст методологічних (пояснювальних) принципів психології – тих, що виходять із філософії, та загальнопсихологічних. Визначено зміст основоположних принципів (детермінізму, відображення, єдності психіки й діяльності, розвитку, системності) на основі концепції О. М. Ткаченка. Ґрунтуючись на аналізі наукових джерел із проблеми, розкрито сутність зазначених принципів.
  • Item
    Типологізація поняття «антиципація» в сучасній психологічній науці.Typologizaty of the Concept «Anticipation» in the Modern Psychological Science
    (2015) Романенко, Оксана Вікторівна
    Визначено типологізацію поняття «антиципація» в сучасній психологічній науці. Розглянуто синонімічні поняття, що належать до цієї категорії. Обґрунтовано напрями операціоналізації зазначеного поняття в дослідженні відносно рівнів психічного відображення. Окреслено шляхи реалізації системного підходу щодо вивчення психічної діяльності на основі аналізу ролі антиципації. Сформульовано перспективний напрям подальших досліджень стосовно з’ясування сутності системної структури свідомості.
  • Item
    Психологічні детермінанти політичної поведінки сучасної молоді.Psychological Determinants of Youth Political Behavior Today
    (2015) Кудерміна, Олена Іванівна
    Здійснено аналіз психологічних детермінант, критеріїв оцінки, типів і форм політичної поведінки сучасної молоді в Україні. Доведено, що політична поведінка є складним та багатогранним явищем політичного життя спільноти. Аргументовано суттєве прикладне значення цього феномена в сучасних умовах державотворення українського суспільства, адже він дає змогу прогнозувати вектори розвитку політичної поведінки громадян, певною мірою впливати на неї та спрямовувати ці вектори в бажаному для політичних інститутів і суспільної системи загалом напрямі.