Методологія права

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • Item
    Філософсько-правові аспекти та методологія дослідження міграції в контексті розвитку громадянського суспільства
    (2012) Муранова, В. В.
    Розглянуто філософсько-правові аспекти й методологічні підходи щодо дослідження міграції в контексті розвитку громадянського суспільства. Обґрунтовано положення про те, що стратегічне планування та вдосконалення міграційної політики України має бути інструментом збагачення держави й розвитку громадянського суспільства. Рассмотрены философско-правовые аспекты и методологические подходы относительно исследования миграции в контексте развития гражданского общества. Обосновано положение о том, что стратегическое планирование и усовершенствование миграционной политики Украины должно быть инструментом обогащения государства и развития гражданского общества.
  • Item
    Стримування та противаги в системі поділу влади: філософсько-правовий аспект
    (2012) Слободянюк, І. С.
    Досліджено роль становлення системи поділу влад як в Україні, так і в зарубіжних державах в історичному контексті, а також погляди вітчизняних та зарубіжних науковців щодо принципу розподілу влади. Визначено складові принципу розподілу влади: баланс гілок влади, їх взаємозалежність і взаємодія, система стримувань і противаг. Исследованы роль становления системы разделения власти как в Украине, так и в зарубежных государствах в историческом контексте, а также взгляды отечественных и зарубежных ученых относительно принципа разделения власти. Определены составляющие принципа разделения власти: баланс ветвей власти, их взаимозависимость и взаимодействие, система сдерживания и противовесов.
  • Item
    Закони держави й ринку: спроба філософського осмислення
    (2012) Костицький, М. В.
    Розглянуто особливості ринку й ринкової економіки, законів ринку та його зв’язок з державою, економічною функцією останнього, законами, спрямованими на регулювання ринку. Рассмотрены особенности рынка, рыночной экономики, законов рынка и связь его с государством, экономической функцией последнего, законами, направленными на регулирование рынка.
  • Item
    Наукові теорії про місце бюрократії в сучасному суспільстві
    (2012) Цапко, О. М.
    Досліджено сутність і зміст основних наукових теорій щодо оцінки місця та ролі бюрократії в сучасних умовах, а також висвітлено їх актуальність у сучасному процесі проведення реформ в Україні. Исследована сущность и содержание основных научных теорий касательно оценки места и роли бюрократии в современных условиях, а также освещена их актуальность в современном процессе проведения реформ в Украине.
  • Item
    Діалектичний метод у правознавстві: окремі аспекти
    (2012) Шевчук, Р. М.
    Досліджено генезис діалектичного методу пізнання та його значення в правознавстві. Исследован генезис диалектического метода познания и его значение в правоведении.